Priestor vedľa zastávok pod Mostom SNP

Revitalizácia
Verejný priestor

Revitalizáciou plôch pribudlo viacero prvkov zelene, nové trvalkové záhony a vizuálne atraktívne dreviny. Súčasťou je taktiež návrh zelenej steny, ktorá má obrásť priľahlý objekt MHD. Dôležitým zásahom je osadenie drevených sedákov- inhaus vyrobených prvkov, ktoré pretvoriili jestvujúce betónové bloky na funkčný mobiliár. Revitalizácia predstavuje ďalší z rýchlych a efektívnych zásahov do verejného priestoru.

aktuálny stav

Verejný priestor vedľa podmostia Mosta SNP spolu so svojim okolím tvoria frekventovanú zónu pohybu ľudí uprostred rušného dopravného trojuholníka v centre mesta. V priamej blízkosti autobusových zastávok sa nachádza nenápadná betónová plocha, ktorá vzhľadom na svoj stav nebola využívaná.

Revitalizačný zámer efektívne pracuje s aktuálnymi možnosťami priestoru. Betónové kvádre boli očistené a doplnené Komunálnym podnikom Bratislavy o drevené prvky slúžiace na sedenie. Takto novovzniknuté lavičky sú príkladom jednoduchých riešení a pribudne k nim mestský mobiliár, čím sa zvýši praktické využitie priestoru.

Pred
Po

K povrchovým úpravám došlo redukciou zámkovej dlažby a nahradením zbytočne spevnených plôch trávnikom. Okrem trávnikov pribudli aj trvalkové záhony a vizuálne atraktívne dreviny, čo podporí biodiverzitu a rozšíri miestnu zeleň. 

V priestore ostane zachovaná socha Zem-žena (1973) od Ľudmily Cvengrošovej, zároveň vznikla jednoduchá kovová konštrukcia na budove Dopravného podniku Bratislavy, ktorá vďaka popínavej zeleni vytvorí zelenú stenu zohľadňujúcu prevádzkové potreby budovy. Ďalšou zmenou je rozšírenie sadovej jamy stromu pri schodisku z Mosta SNP a jeho následné nasvietenie v poslednej fáze projektu.

Tento projekt je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Bratislavy – Živé miesta. Je to historicky prvý rámec na systematickú zmenu verejného priestoru hlavného mesta na viacerých úrovniach. Program je realizovaný v spolupráci s hlavným mestom a mestskými časťami.

Pred
Po

Trnavské mýto sa mení na príjemný priestor s tieňom a posedením

Verejný priestor
Zeleň
23.6.2021

Trnavským mýtom prejde denne množstvo ľudí. Úprava v podobe novej zelene a sedenia prinesie zmenu z čisto tranzitného priestoru, ktorý pôsobí niekedy nehostinne a vyprahnuto, na miesto, kde sa radi zastavíme, oddýchneme si v tieni, či bez starostí počkáme na svoj spoj.

Ďalšie projekty

Zobraziť viac projektov

Trnavské mýto

Revitalizácia
Verejný priestor
Zeleň

V spolupráci s hlavným mestom sme zveľadili dlhodobo zanedbaný priestor na Trnavskom mýte pri Novej tržnici. Je to jeden z najviac frekventovaných prestupných uzlov v meste a napriek tomu, že pred 4 rokmi sa táto plocha rekonštruovala, pobyt v tomto priestore bol počas horúcich letných dní kvôli prehriatemu asfaltu neznesiteľný. Chýbal tieň a tí, ktorí tu nemuseli čakať na MHD, priestor radšej rýchlo opustili. Preskúmali sme preto podzemné siete a zistili sme, že stromy sa tu predsa len sadiť dajú. V priestore pred tržnicou sme vytvorili príjemné miesto na sedenie v tieni, s kvalitnou dlažbou, 5 vzrastlými platanmi a lavičkami.

Motýlia lúka

Verejný priestor
Zeleň

Priestor za zastávkou Homolova v Dúbravke má veľký potenciál zatraktívniť zelenú plochu a poskytnúť pobytovú funkciu pre ľudí žijúcich v jej okolí. Verejný priestor navrhujeme tak, aby sa zlepšili jeho mikroklimatické podmienky a biodiverzita v mestskom prostredí.

Okolie cintorína Karlova Ves

Revitalizácia
Verejný priestor
Zeleň

Cieľom revitalizácie je vytvorenie adekvátneho nástupného priestoru cintorína a zároveň tiež vytvorenie priestoru pre pobyt a trávenie voľného času obyvateľov sídliska.