Komenského námestie

Verejný priestor
Zeleň

Chceme, aby sa Komenského námestie zmenilo na Komenského parčík, kde si môžu obyvatelia alebo okoloidúci oddýchnuť. Komenského námestie je komorným priestorom v centre mesta, za budovou SND. V minulosti tu bol park, neskôr parkovisko.

Skrz participáciu s obyvateľmi a obyvateľkami, dočasné architektonické riešenie a architektonickú súťaž chceme docieliť premenu na park a priestor pre oddych priamo v centre mesta.

V rámci projektu Komenského námestie (o)žije sme v lete 2019 na námestí vytvorili program, a zároveň vytvorili dočasné posedenie pre všetkých obyvateľov z okolia, či náhodných okoloidúcich. V tom istom čase sme iniciovali proces zapojenia verejnosti, aby sme pred plánovanou súťažou získali dôležité podnety od verejnosti.

Výsledky súťaže

Výsledky súťaže boli vyhlásené v septembri v roku 2020, vyhral návrh od ateliéru Totalstudio.


Participácia na Komenského námestí

Zapojených bolo počas leta takmer 1400 účastníkov a účastníčok zo širšej i odbornej verejnosti, vrátane miestnych obyvateľov a ľudí rôznych vekových kategórií. Okrem 2 dotazníkov a 2 stretnutí so širšou a expertnou verejnosťou prebehlo viacero rozhovorov s expertmi, miestnymi ľuďmi a ľuďmi, zapojenými do manažovania dočasného využitia námestia počas leta a jesene 2019.

Na základe výstupov sa jasne ukázali hlavné témy, súvisiace s budúcnosťou námestia. Rezonoval tu zelený, oddychový a pokojný charakter námestia so stromami, podpora podmienok pre peších a cyklistov, viacgeneračné  a viacfunkčné využitie či prítomnosť kultúry. Silno sa ozývala aj potreba reagovať na klimatickú krízu – zmeniť na námestí mikroklímu a zabezpečiť rôznymi spôsobmi chládok a zatienenie. 

Zistenia sa premietli do zadania súťaže  a do prípravy dočasného riešenia námestia počas leta 2020. Súčasťou zadania architektonickej súťaže je vypracovanie riešenia krajinnej úpravy, dopravného riešenia, architektonických objektov aj návrh mobiliáru a verejného osvetlenia.

Totalstudio vizualizácia

Pozrite si rozhovor so spoluautorom víťazného návrhu Komenského námestia

Zeleň
14.9.2020

Víťazný návrh architektonickej súťaže pre Komenského námestie je príkladom toho, ako dokáže súčasná architektúra rešpektovať svoje okolie a odzrkadľovať požiadavky ľudí, ktoré vzišli z participácie.

Diskusia

Pozrite si videozáznam z diskusie MIB Talk

Verejný priestor
11.9.2020

Témou diskusie bolo "ako môže jedna ulica zmeniť podobu mesta". Diskutovali sme na Komenského námestí, kde sa aktuálne nachádza výstava s víťaznými návrhmi architektonickej súťaže pre Komenského parčík.

Totalstudio vizualizácia

Premena Komenského námestia na parčík je dobrým príkladom premeny verejného priestoru. Víťazný návrh architektonickej súťaže predstavujeme verejnosti v pavilóne

Zeleň
4.9.2020

Z Komenského námestia sa v nasledujúcich rokoch stane parčík v centre mesta. Primátor Matúš Vallo a Metropolitný inštitút Bratislavy dnes predstaví verejnosti výsledky krajinársko-architektonickej súťaže na obnovu tohto námestia. Na námestí aktuálne pribudol dočasný pavilón, kým magistrát nezačne obnovu námestia podľa víťazného návrhu. Práve v ňom si ako prvú výstavu môžu ľudia pozrieť výsledky súťaže.

Ďalšie projekty

Zobraziť viac projektov

Vrančovičova ulica

Revitalizácia
Zeleň

Predmetom riešenia je Vrančovičova ulica v celej dĺžke a v celom svojom profile - od fasády k fasáde. Riešenie bude prihliadať aj na kontext širších vzťahov a napojenia na ďalšie dôležité verejné priestory ako je napríklad Malokarpatské námestie, napojenie na križovatku so Studenohorskou ulicou, pokračovanie na Borinskú ulicu.

Trhovisko Miletičova

Revitalizácia
Starostlivé mesto
Verejný priestor

Trhovisko Miletičova je jedným z najznámejších trhovísk v Bratislave. V spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Ružinov vyhlásime architektonickú súťaž, ktorá pomôže trhovisku zlepšiť svoju situáciu a zvýšiť atraktivitu nielen pre návštevníkov, ale aj pre súčasných a budúcich predajcov.

Trnavské mýto

Revitalizácia
Verejný priestor
Zeleň

V spolupráci s hlavným mestom sme zveľadili dlhodobo zanedbaný priestor na Trnavskom mýte pri Novej tržnici. Je to jeden z najviac frekventovaných prestupných uzlov v meste a napriek tomu, že pred 4 rokmi sa táto plocha rekonštruovala, pobyt v tomto priestore bol počas horúcich letných dní kvôli prehriatemu asfaltu neznesiteľný. Chýbal tieň a tí, ktorí tu nemuseli čakať na MHD, priestor radšej rýchlo opustili. Preskúmali sme preto podzemné siete a zistili sme, že stromy sa tu predsa len sadiť dajú. V priestore pred tržnicou sme vytvorili príjemné miesto na sedenie v tieni, s kvalitnou dlažbou, 5 vzrastlými platanmi a lavičkami.