Poznáme víťazný architektonický návrh Jurigovho námestia. Budúca rekonštrukcia oživí celú štvrť a posilní susedské vzťahy

Víťazom architektonicko-krajinárskej súťaže na komplexnú úpravu Jurigovho námestia v Karlovej Vsi sa stali architekti z 2M ateliér architektúry. Cieľom súťaže bolo nájsť spôsob, ako prinavrátiť roky zanedbaný verejný priestor naspäť ľuďom. Obnova námestia prinesie nové možnosti pre trávenie voľného času, vďaka čomu sa posilnia susedské vzťahy. Súťaž zastrešoval Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Karlova Ves.

Citlivý, komplexný a nadčasový. Týmito slovami zhodnotila porota víťazný architektonický návrh na úpravu Jurigovho námestia. Architekti z 2M ateliér architektúry ponúkli technicky realizovateľné riešenie, ktoré rešpektuje pôvodný charakter námestia a zároveň splnili súťažné zadanie. Výhodou námestia je, že je úplne oddelené od dopravy, keďže sa nachádza čiastočne na strechách objektov. Vďaka tomu mohli architekti využiť naplno potenciál miesta, ktoré slúži len chodcom.  

„Rekonštruovať verejné priestory bratislavských sídlisk je jedným z mojich hlavných záväzkov. Pracujeme na tom postupne, zanedbaných priestorov sa za roky nazbieralo veľa, modernizačný dlh voči našim vnútroblokom a kvalitným priestorom je obrovský. Mesto a MIB na tom postupne pracujú, v spolupráci s mestskými časťami. K dnešnému dňu už máme v každej mestskej časti aspoň jeden obnovený verejný priestor. V tomto úsilí budeme pokračovať,” uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.  

„Víťazný návrh prezentuje citlivý, ale sebavedomý prístup k riešeniu technicky komplikovaného zadania terasovitého námestia na sídlisku, čím zároveň ukazuje možnú cestu aj pre podobné zadania nadúrovňových terás, ktoré existujú v rámci viacerých sídlisk na území Bratislavy,“ povedal Peter Lényi, riaditeľ sekcie súťaží na MIB. 

Ihrisko, piazzetta aj výťah

Na námestí v budúcnosti pribudne farebné detské ihrisko s trampolínami, malé námestíčko v štýle talianskej piazzetty a pôvodná fontána sa sprístupní viac ľuďom.  

Dôležitú rolu bude mať aj zeleň, keďže momentálne na námestí dominujú spevnené plochy, ktoré sa v letných mesiacoch prehrievajú, čo odrádza ľudí od dlhšieho pobytu na tomto mieste. Zeleň má tiež pomôcť zmierniť dopady klimatickej krízy. Námestie ochladia pergoly so zelenou strechou a popínavkami. Architekti vo svojom návrhu počítajú aj s premysleným systémom na zadržiavanie a následné využitie dažďovej vody.   

Jurigovo námestie je súčasťou sídliska zo 60. rokov minulého storočia a nachádza sa čiastočne na strechách prevádzok. Aj preto rôzne skupiny obyvateľov, ako sú ľudia na vozíku, seniori, cyklisti či rodičia s deťmi, majú sťažený pohyb. Najlepším riešením na odstránenie bariér sa ukázal byť výťah, ktorý bude najkomfortnejším a najmenším zásahom do verejného priestoru.  

„Obyvatelia Jurigovho námestia síce bývajú na veľkolepo navrhnutom priestore, ale zároveň sa oň od výstavby nikto poriadne nestaral. Rokmi schátral tak, že si vyžaduje rozsiahlu a finančne nákladnú rekonštrukciu. Čiastkové ad hoc opravy síce trochu pomôžu, ale sami o sebe nestačia.  Jurigovo námestie tvoria nielen nadzemné viacúrovňové, ale aj podzemné priestory a všade sa na generálku pomerne netrpezlivo čaká,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.  

Námestie oživia farby

Významnú úlohu zohrajú farby, umenie a odkaz na pôvodné materiály. Architekti okrem farebného detského ihriska navrhujú aj pestrofarebný „Karloveský koberec“, ktorý vytvoria v spolupráci s umelcom. Pôjde o veľkoplošnú mozaiku zhotovenú z betónovej dlažby vo farbách okolia –  tyrkysu fontány, teplých farieb obytných domov, zelene  niekdajších  viníc  či  zemitej  farby tehlových hodín. Táto forma umenia vo verejnom priestore má podľa slov architektov spájať obyvateľov štvrte. Farebnosť aj použité materiály budú vychádzať z pôvodnej koncepcie námestia. Aj preto architekti zachovajú pôvodnú terakotovú dlažbu všade kde to pôjde a na zvyšné miesta navrhujú dať betónovú dlažbu pôvodných rozmerov.   

Na námestí je niekoľko existujúcich umeleckých diel, napríklad dodnes funkčná fontána od Teodora Lugsa, Eugénie Lugsovej a Jozefa Fabianeka, atypický mezonetový bytový dom, či stĺp Meranie času. Práve umelecký prvok Meranie času chcú architekti nanovo zrekonštruovať a dostavať ho do pôvodnej podoby.  

“Rekonštrukcia Jurigovho námestia v nasledujúcich rokoch vyvolá viaceré socio-ekonomické zmeny na tomto mieste a dá sa predpokladať, že dôjde aj k obmene prevádzok. Nové príležitosti vo verejnom priestore prilákajú viac obyvateľov námestia aj okolitých bytových domov. Vďaka tomu má Jurigovo námestie potenciál stať sa centrom pre všetky kultúrne, susedské a spoločenské akcie,” uviedli autori víťazného návrhu z 2M ateliér architektúry.  

V priebehu budúceho roka sa podľa víťazného návrhu bude tvoriť projektová dokumentácia, ktorá je náročná vzhľadom na opravu pôvodnej nosnej konštrukcie. Presnejší harmonogram realizácie obnovy námestia vyplynie až po dokončení projektovej dokumentácie. Samotná rekonštrukcia námestia bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelená na viaceré etapy z dôvodu predpokladanej výšky stavebných nákladov a technickej komplikovanosti zadania.   

Do súťaže sa celkovo zapojilo päť ateliérov, pričom do druhého kola postúpili štyri (SLLA s.r.o. – 3. miesto, FIVE by FIVE s.r.o. – 3. miesto, Ing. arch. Irenej Šereš – odmena). 

Video k architektonickej súťaži rekonštrukcie Jurigovho námestia:

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Architekti navrhli, ako zrevitalizovať kultúrne stredisko z 80. rokov na Žarnovickej ulici v Rači. Pribudne kaviareň aj nová spoločenská sála

Mestská časť Bratislava – Rača chce zlepšiť súčasné využitie obľúbeného kultúrneho strediska s knižnicou na Žarnovickej ulici. Budova z 80. rokov minulého storočia pomaly dosluhuje, má energeticky náročnú prevádzku a chýba jej bezbariérový prístup na poschodie. Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Rača zorganizovali architektonicko-urbanistickú súťaž, v ktorej porota najviac ocenila návrh z ateliéru young.s architekti. Tí ponúkli najlepšie riešenie, ako zrekonštruovať súčasnú budovu na atraktívne multifunkčné kultúrne stredisko, ktoré bude zodpovedať nárokom detí, dospelých aj seniorov.

Kvalitná architektúra v kombinácii s prírodnými prvkami. V mestských lesoch sme obnovili turistický areál Malý Slavín

Revitalizácia
17.12.2021

Konštrukcia nenápadných tenkých, a pritom pevných stĺpov, drevené prestrešenie so spádovaním dažďovej vody a veľkorysejší priestor na sedenie. Podľa návrhu Bakyta architects sme obnovili v mestských lesoch areál Malý Slavín, ktorý sa nachádza na trase medzi Záhorskou Bystricou a Račou. Mestské lesy postupne obnovujú cesty, turistické trasy, ale aj altánky, prístrešky a ďalšie prvky, ktoré dokážu v prírode zaujať a spríjemniť čas turistom. Atraktívnym lákadlom sa nedávno stala pozorovateľňa zvierat Vydrica na žltej turistickej trase medzi Račou a Mariankou.

Hľadáme architektov, ktorí budú tvoriť pre mesto kvalitné verejné priestory v Bratislave

Metropolitný inštitút Bratislavy a hlavné mesto vyhlasujú súťaž pre šesť architektonických tímov, ktoré budú navrhovať obnovu dlhodobo zanedbaných verejných priestorov z programu Živé miesta. V súťaži sa bude hodnotiť predovšetkým kvalita doterajšej architektonickej práce. Súťažné podklady sú zverejnené na webe, architekti sa môžu prihlásiť do 20. januára 2022.