Architekti navrhli, ako zrevitalizovať kultúrne stredisko z 80. rokov na Žarnovickej ulici v Rači. Pribudne kaviareň aj nová spoločenská sála

10. januára 2022

Mestská časť Bratislava – Rača chce zlepšiť súčasné využitie obľúbeného kultúrneho strediska s knižnicou na Žarnovickej ulici. Budova z 80. rokov minulého storočia pomaly dosluhuje, má energeticky náročnú prevádzku a chýba jej bezbariérový prístup na poschodie. Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Rača zorganizovali architektonicko-urbanistickú súťaž, v ktorej porota najviac ocenila návrh z ateliéru young.s architekti. Tí ponúkli najlepšie riešenie, ako zrekonštruovať súčasnú budovu na atraktívne multifunkčné kultúrne stredisko, ktoré bude zodpovedať nárokom detí, dospelých aj seniorov.

Kultúrne stredisko s knižnicou sa nachádza na Žarnovickej ulici medzi historickou časťou Rače a sídliskom z 80. rokov minulého storočia. Zo strediska v pomerne husto osídlenej štvrti sa stalo  obľúbené miesto pre voľnočasové aktivity. Na konci augusta minulého roka bola vyhlásená architektonická súťaž na rekonštrukciu tohto kultúrneho strediska. Budova z roku 1984 totiž dosluhuje, čo má negatívny vplyv na celkové fungovanie. Stredisko má energeticky náročnú prevádzku, v lete sú priestory prehriate a v zime nevykúrené, vonkajší amfiteáter je v nevyhovujúcom stave, kapacita priestorov nepostačuje a chýba tiež bezbariérový prístup na poschodie.  

Spomedzi jedenástich ateliérov, ktoré sa do súťaže zapojili, najlepšie riešenie pre obnovu ponúkol ateliér young.s architekti. Podľa slov poroty sa víťazom podarilo pripraviť kvalitný návrh pre funkčnú premenu existujúceho objektu na kvalitný priestor, ktorý ponúka prehľadnú a funkčnú dispozíciu. Budova kultúrneho strediska má mať po rekonštrukcii štyri kľúčové časti, a to knižnicu, spolkové priestory, spoločenskú sálu a kaviareň. 

„Teší ma, že vďaka spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy sme aj v mestskej časti Rača zorganizovali kvalitnú architektonickú súťaž, ktorá vyvolala záujem architektov a priniesla dobré riešenie pre budovu z minulého storočia. Obyvateľky a obyvatelia Rače dostanú moderný priestor, kde sa môžu vzdelávať, zabávať sa, relaxovať či socializovať sa,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo.  

„Na základe výsledkov súťaže začneme rokovanie s víťazom ohľadom ďalšieho postupu. Predpokladáme rekonštrukciu v dvoch fázach, v prvej opravu samotnej budovy a v druhej fáze možnú prístavbu. Na základe overovacej štúdie a rokovania sa mestská časť rozhodne na ďalšom postupe. Som rád, že do súťaže prišlo veľa zaujímavých návrhov a komisia mala z čoho vyberať,“ uviedol Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava – Rača.    

Viac svetla a nová kaviareň

Architekti navrhli zachovať a zrekonštruovať súčasný objekt tak, aby jednotlivé priestory na seba lepšie nadväzovali. Zlepší sa aj vnútorná dispozícia priestorov, ktorá bude viac flexibilná. Vďaka tomu dokáže kultúrne stredisko pohotovo reagovať na rôzne typy podujatí. Nevýhodou súčasnej spoločenskej sály sú stĺpy, ktoré často znemožňujú plnohodnotne využiť tento priestor. To sa v budúcnosti zmení, aby sa sála využívala čo najflexibilnejšie. 

Celý priestor príjemne oživí aj kaviareň, ktorá sa bude otvárať do borovicového hája vysadeného v 80. rokoch minulého storočia. Pribudnú aj parkovacie miesta v bezprostrednom okolí a významne sa zlepší bezbariérový prístup na prvé poschodie. Vďaka presklenej fasáde sa stredisko príjemné presvetlí, čo nepochybne ovplyvní aj náladu ľudí, ktorí tu budú tráviť voľný čas. 

Súčasťou návrhu je aj prístavba novej spoločenskej sály pre 160 ľudí. Zo súčasného vonkajšieho amfiteátru, ktorý sa väčšinu roka nevyužíval kvôli teplu alebo zime, sa tak vytvorí komunitný dvor, kde bude možné tráviť čas za akéhokoľvek počasia. 

Výhodou víťazného návrhu  je, že ponúka možnosť rozdeliť projekt na dve samostatné etapy. V prvej etape by sa pristúpilo k rekonštrukcii a v druhej k prístavbe novej spoločenskej sály. Takéto riešenie je vhodné najmä z hľadiska potrebných financií.  

„Ako ocenila aj porota, víťazný návrh ponúka prehľadnú a funkčnú dispozíciu – premenu existujúceho objektu, spoločenskú sálu a kvalitný verejný priestor. Rád by som vyzdvihol hlavne to, že v súťaži sa podarilo preukázať, že je možné využiť existujúcu budovu z roku 1984, ktorá pri citlivom prístupe k jej úprave môže spĺňať kritériá, ktoré dnes kladieme na kvalitnú architektúru,“ priblížil Peter Lényi, riaditeľ Sekcie súťaží z MIB. 

Do súťaže sa zapojilo 11 ateliérov

V priebehu tohto roka sa podľa víťazného návrhu začne tvoriť projektová dokumentácia. Presnejší harmonogram revitalizácie kultúrneho centra a priľahlých verejných priestorov vyplynie v priebehu prípravy projektovej dokumentácie. Náklady za architektonickú súťaž aj samotnú rekonštrukciu bude hradiť Mestská časť Bratislava – Rača.  

Metropolitný inštitút Bratislavy pomáhal mestskej časti s nastavením architektonickej súťaže a aj samotnou organizáciou. Rovnako zastrešil participatívny prieskum (429 výstupov od ľudí), z ktorého vzišlo, že najväčším lákadlom pre širokú verejnosť sú masovejšie akcie, ktoré prirodzene vytvárajú dopyt po zvýšení kapacít. 

Do jednokolovej súťaže sa celkovo zapojilo 11 ateliérov. Kompletné výsledky súťaže aj s návrhmi a komentármi poroty nájdete tu. 

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

V Bratislave vznikne nad Staromestskou ulicou Plató pre peších

20. 5. 2022

Tam, kde by to prednedávnom nikto nepredpokladal, vznikne park s novými výhľadmi na Bratislavu a Dunaj. ...

Chodci dostanú vyššiu prioritu. Architekti ukázali, ako zo Zochovej urobiť bezpečnejšie miesto s atraktívnymi verejnými priestormi

16. 5. 2022

Lokalita okolo Zochovej ulice je dôležitý dopravný uzol v centre hlavého mesta. Denne ju využívajú ľudia smerujúci do a z centra mesta pešo zo zastávo...

Na Železnej studničke sa už dá posedieť priamo na brehu štvrtého rybníka

13. 5. 2022

Na Železnej studničke vznikla pre návštevníkov ďalšia oddychová zóna. Na jednom z najnavštevovanejších miest na Partizánskej lúke pribudli pobytové sc...