Stovky detí sa v sobotu 20. mája hrali na Myjavskej ulici bez áut

12. mája 2023

Myjavská ulica sa v sobotu 20. mája zmenila na jednodňovú pešiu zónu, vďaka čomu vznikol priestor na bezstarostnú hru detí na ulici bez áut.

Detská radosť, slobodný pohyb, bohatý sprievodný program a skvelá atmosféra. Stovky detí si dnes prišlo vyskúšať ulicu na hranie na Myjavskej ulici v Starom Meste. Tá sa nachádza v blízkosti základnej školy Mudroňova, kde mnohé z nich chodia do školy, no často ich tu rodičia privezú autom. Festival je súčasťou celomestského projektu Mesto pre deti, ktorého cieľom je, aby boli ulice Bratislavy pre všetky deti bezpečnejšie.

Myjavská ulica sa v sobotu 20. mája zmenila na jednodňovú pešiu zónu, vďaka čomu vznikol priestor na bezstarostnú hru detí na ulici bez áut. Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, mestskou časťou Staré Mesto a základnou školou Mudroňova upravili verejný priestor tak, aby podnecoval najmladších obyvateľov a obyvateľky k novým zážitkom.

„Deti vyrastajúce v mestách majú omnoho menej možností pre bezstarostné pobehovanie s rovesníkmi po vonku, než generácia ich rodičov. Z ulíc ich vytlačili autá, ktorých počet za posledné roky rapídne stúpol. Bratislava však chce byť mestom, v ktorom sa deťom dobre žije, čo znamená aj bezpečný a inkluzívny verejný priestor, kde môžu voľne tráviť čas. Práve cez festivaly Ulica na hranie chceme ukázať ľuďom, čo znamená mať ulice priateľské k deťom. Naším cieľom je opäť prinavrátiť to, čo kedysi fungovalo úplne bežne – aby sa deti tešili na spoločnú hru vonku, navzájom sa spoznávali a zažívali malé dobrodružstvá,“ vysvetľuje Sandra Štasselová, urbanistka a koordinátorka projektu Mesto pre deti z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Bezpečnejšie ulice vďaka hre

Pre deti bol pripravený celodenný program, v rámci ktorého sa spievalo, čítalo, kúzlilo, maľovalo na tvár aj chodník, či hralo v divadle. Deti si na rôznych workshopoch mohli vyskúšať zapletať vrkoče, vyrábať plastelínu, ale naučili sa aj základy sebaobrany. Všetky aktivity prebehli aj v ukrajinskom a anglickom jazyku, aby sa festivalu mohli zúčastniť deti iných národností, ktoré chcú lepšie spoznať Bratislavu.

Špeciálne pre festivaly vytvorila dizajnérka Zuzana Kopiláková náučnú zostavu hracích prvkov. Takzvaný „playkit” tvorí päť rôznych hier, ktoré simulujú cestu do školy a menia ju na hru. Deti tak hravou formou spoznávajú rôzne prekážky, ale i potešenia, s ktorými sa môžu počas cesty stretnúť. „Ide napríklad o prechádzanie pomedzi autá, nerovnosti na ceste, semafor či popadané lístie na chodníku. Jedna z hier vychádza z častej situácie, že nižšie deti nevidia cez zaparkované autá. Vďaka hre si deti môžu uvedomiť, že ich vzrastom menší spolužiaci alebo ľudia na invalidnom vozíku vidia ulicu z inej výšky, a teda môžu pri prechádzaní na druhú stranu ulice potrebovať ich pomoc,“ dodáva dizajnérka Zuzana Kopiláková.

Metropolitný inštitút Bratislavy zorganizoval prvú Ulicu na hranie ešte vlani v septembri na základnej škole Tbiliská v Rači. Tento rok sa festival rozšíri do celého mesta a v priebehu nasledujúcich mesiacov sa uskutoční na ďalších 8 základných školách zapojených v projekte Mesto pre deti.

Festivaly sú bezplatné a prísť môže každý, kto chce zažiť verejný priestor pred školou inak, ako v bežný deň.

KALENDÁR FESTIVALOV

  • 22. apríl │ZŠ Za kasárňou, MČ Nové Mesto
  • 20. máj │ ZŠ Mudroňova, MČ Staré Mesto
  • 26. máj │ ZŠ Drieňová, MČ Ružinov
  • 3. jún │ZŠ Černyševského, MČ Petržalka
  • 10. jún │ZŠ Riazanská, MČ Nové Mesto
  • 26. august │ZŠ Vazovova, MČ Staré Mesto
  • 8. september │ZŠ Biskupická, MČ Podunajské Biskupice
  • 9. september│ ZŠ Budatínska, MČ Petržalka
  • 23. september│ ZŠ Nevädzová, MČ Ružinov
  • 1. október │ZŠ Malokarpatské námestie, MČ Lamač

*Program priebežne zverejňujeme na sociálnych sieťach. Sledujte nás a nič nezmeškáte 🙂

Festivaly sú súčasťou celomestského projektu Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvyšovať bezpečnosť v okolí škôl, vytvárať inkluzívne prostredie priateľské ku všetkým deťom, redukovať pohybové bariéry, dopravné zápchy aj škodlivý smog. Iniciatíva reaguje na súčasnú situáciu, kedy stále viac detí vozia rodičia do školy autom, a to aj napriek tomu, že bývajú v jej blízkosti. Projekt organizuje Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a organizáciou UNICEF.

Myšlienka prišla zo zahraničia

Festivaly Ulica na hranie (pozn. z angličtiny playstreet) sú menšie komunitné podujatia, ktorých myšlienka pochádza zo zahraničia. Postupne sa však udomácňujú aj na Slovensku, kde tiež pomáhajú šíriť ideu, že verejný priestor musí byť bezpečný a funkčný v prvom rade pre deti.

Počas dočasného uzavretia ulice miestni obyvatelia pripravujú podnetný program pre najmenších. Najčastejšie ide o pouličné loptové hry, kreslenie kriedou na cestu alebo hudobné či divadelné predstavenia lokálnych umelcov. Štasselová dopĺňa, že ulice na hranie majú mnoho výhod, vrátane poskytovania bezpečného priestoru pre hru detí, podpory súdržnosti komunity a povzbudzovania detí, aby boli fyzicky aktívnejšie. Pomáhajú tiež upokojovať dopravu v danej štvrti.

Spomedzi zahraničných krajín má s ulicami na hranie dlhoročné skúsenosti Veľká Británia, kde viaceré projekty finančne podporuje aj vláda. Pozitívne dopady týchto projektov naznačujú aj výskumy, ktoré preukázali, že v oblastiach, kde boli zavedené ulice na hranie pre deti, sa objavili správy o zlepšení dopravnej situácie, ako aj o zvýšenej súdržnosti komunity a väčšom pocite sociálneho prepojenia medzi obyvateľmi. Tiež sa ukázalo sa, že deti profitujú zo zvýšených príležitostí na pohybovú aktivitu a hry vonku, čo môže pomôcť zlepšiť ich fyzické zdravie a duševnú pohodu.

Viac informácií o projekte nájdete na www.mestopredeti.sk

Місто для дітей

У суботу, 20 травня, вулиця Миявська (Myjavská) біля Мудронової початкової школи (ZŠ Mudroňova) на один день перетвориться на пішохідну зону, щоб діти могли безтурботно гратися на вулиці без машин. Запрошуються всі мешканці та мешканки міста, які хочуть відчути громадський простір перед школою інакше, ніж у звичайний день. Протягом всієї суботи на них чекає насичена розважальна програма з хорошою порцією веселощів.

Мета – підвищення безпеки навколо шкіл.

Сусідські фестивалі «Вулиця для грання» є частиною загальноміського проекту “Місто для дітей”, який має на меті підвищити безпеку навколо шкіл, створити інклюзивне середовище сприятливе для всіх дітей, зменшити затори на дорогах та підвищений рівень смогу. Ініціатива реагує на поточну ситуацію, коли все частіше дітей до школи возять батьки на машині, навіть тоді, коли вони живуть поруч. Проєкт організовує Метропольний інститут Братислави у співпраці зі столичною владою та ЮНІСЕФ. Партнерами заходу є Культурно-інформаційний центр Братислави, муніципалітет Братислави- Старе місто та Мудронова початкова школа (ZŠ Mudroňova). У підготовці заходу також бере участь Інститут активної громадськості, який ділиться з нами корисною інформацією у сфері громадянської позиції.

Більше інформації про проєкт можна знайти на сайті www.mestopredeti.sk

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Start with Children: medzinárodný samit o tvorbe miest budúcnosti pre deti začína prvým sprievodným podujatím v pražskom CAMP-e

16. 4. 2024

V rámci partnerskej spolupráce medzi Bratislavou a Prahou sa 24. apríla 2024 uskutoční v pražskom CAMP-e sprievodné podujatie Urban talks pred konfere...

Start with Children: Bratislava bude v máji medzinárodným centrom diskusie o tvorbe miest budúcnosti pre deti

28. 3. 2024

Koncom mája sa Bratislava na dva dni premení na centrum medzinárodnej diskusie o tvorbe miest, ktoré sú bezpečnejšie, zelenšie a ohľaduplné voči potre...

Start with Children: ak chceme udržateľnú budúcnosť miest, plánujme s ohľadom na potreby detí 

13. 3. 2024

V máji privíta Bratislava viac ako 30 špičkových odborníkov a odborníčok na tvorbu miest ohľaduplných voči potrebám detí. S cieľom odovzdať svoje know...