Bývalá horáreň na Peknej ceste bude obnovená

Revitalizácia
22. júla 2020

Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy pripravujú obnovu jednej z budov v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste – budovy pôvodnej horárne. Bývalá horáreň bude slúžiť verejnosti ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína, rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou či na bicykloch.

Vizualizácia horáreň – autori návrhu Office 110 Architekti

BRATISLAVA. Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave pripravili štúdiu a projektovú dokumentáciu pre úpravu horárne a okolia v priestore bývalých muničných skladov na Peknej ceste v Krasňanoch.

Z pôvodnej horárne sa dodnes zachovali klenbové priestory polo-zapustenej pivnice, ktoré však vôbec nie sú využívané napriek tomu, že ich okolie navštevujú stovky Bratislavčanov a Bratislavčaniek, ktorí trávia voľný čas v mestských lesoch.

Pred
Po

Sprístupnia sa priestory pôvodnej polo-zapustenej pivnice

Úprava, ktorá sa má začať realizovať ešte v tomto roku, počíta s úplným zachovaním pôvodných priestorov polo-zapustenej pivnice horárne, bude zabezpečená sanácia muriva a podláh, aj doplnené osvetlenie, aby priestory mohli byť prístupné ľuďom.

Terajšia pivnica bude tvoriť podnož novo-navrhovaného priestoru pre centrálne umiestnený grilovací altánok. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy odkazuje na pôvodný vzhľad budovy.

Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. storočia, ktorú neskôr vo funkcii nahradila nová horáreň, a budova pôvodnej bola začlenená medzi budovy areálu muničných skladov.

„Kľúčom návrhu bolo vyzdvihnutie pôvodného genia loci a pokorný prístup, aby návrh dal vyniknúť existujúcemu okoliu, citlivo rešpektoval prírodný charakter miesta a jeho špecifickú polohu v lese,“ povedal riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy Ján Mazúr.

Na zastrešenie objektu budú použité transparentné vlnité dosky, ktoré celý vnútorný priestor ochránia pred dažďom, zabezpečia presvetlenosť priestoru a ukážu drevenú konštrukciu krovu. Zariadenie interiéru bude pozostávať z prenosného mobiliáru, využiteľného aj na priestranstve pred pivnicou.

„Architekti, ktorí navrhovali toto riešenie, zohľadnili naše požiadavky, vďaka ktorým sa snažíme zachovať alebo odkázať na minulosť tohto priestoru. Napríklad pri demontáži havarijného stavu nadzemného podlažia objektu sa uchovalo 40 paliet tvrdých tehál „klingeriek“ s razbou z roku 1900, ktoré budú v návrhu využité,“ povedal Mazúr. „Rovnako sa pri obnove priestoru snažíme zachovať aj maximum existujúceho lokálneho materiálu, ktorý na mieste je. Väčšinu použijeme na spevnenie plôch v okolí, aby mohli byť využívané ako pobytové terasy,“ dodal.

„Teším sa, že tento pekný kúsok lesa na pomedzí novomestkých a račianskych vinohradov, môžeme opäť sprístupniť ľuďom, ktorí na Peknej ceste trávia čas. Na jar sa nám podarilo otvoriť novú cestu cez bývalé muničné sklady, odviezli sme vtedy z tohto územia tony stavebného odpadu a roky nahromadených smetí. Niekoľko budov sa už nedalo zachrániť, preto som rád, že práve horáreň s klenbovými pivnicami bude opäť slúžiť ľuďom,“ povedal riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.

Herné prvky prírodného charakteru

Na upravené spevnené a vyrovnané trávnaté plochy pribudnú viaceré herné a športové plochy: pribudne ihrisko pre petanque, ohniská, vodné prvky, preliezky pre deti, upraví sa súčasná studňa, aby ju bolo možné používať. Pribudnú stojany na bicykle aj suché toalety.

Všetky prvky sú navrhnuté z prírodných alebo prírodne blízkych materiálov a rovnako sa snažia reflektovať históriu miesta.

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Architekti navrhli, ako zrevitalizovať kultúrne stredisko z 80. rokov na Žarnovickej ulici v Rači. Pribudne kaviareň aj nová spoločenská sála

Mestská časť Bratislava – Rača chce zlepšiť súčasné využitie obľúbeného kultúrneho strediska s knižnicou na Žarnovickej ulici. Budova z 80. rokov minulého storočia pomaly dosluhuje, má energeticky náročnú prevádzku a chýba jej bezbariérový prístup na poschodie. Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Rača zorganizovali architektonicko-urbanistickú súťaž, v ktorej porota najviac ocenila návrh z ateliéru young.s architekti. Tí ponúkli najlepšie riešenie, ako zrekonštruovať súčasnú budovu na atraktívne multifunkčné kultúrne stredisko, ktoré bude zodpovedať nárokom detí, dospelých aj seniorov.

Kvalitná architektúra v kombinácii s prírodnými prvkami. V mestských lesoch sme obnovili turistický areál Malý Slavín

Revitalizácia
17.12.2021

Konštrukcia nenápadných tenkých, a pritom pevných stĺpov, drevené prestrešenie so spádovaním dažďovej vody a veľkorysejší priestor na sedenie. Podľa návrhu Bakyta architects sme obnovili v mestských lesoch areál Malý Slavín, ktorý sa nachádza na trase medzi Záhorskou Bystricou a Račou. Mestské lesy postupne obnovujú cesty, turistické trasy, ale aj altánky, prístrešky a ďalšie prvky, ktoré dokážu v prírode zaujať a spríjemniť čas turistom. Atraktívnym lákadlom sa nedávno stala pozorovateľňa zvierat Vydrica na žltej turistickej trase medzi Račou a Mariankou.

Bratislava má dizajn manuál pre verejné osvetlenie, v nasledujúcich rokoch sa plánuje veľká modernizácia

Hlavné mesto plánuje komplexne modernizovať a rekonštruovať verejné osvetlenie v Bratislave. Postupná obnova sa bude realizovať v súlade s novým manuálom, ktorý pripravili odborníci z Metropolitného inštitútu Bratislavy v spolupráci s magistrátom. Podrobný dokument prináša návod, kde a ako má byť osvetlenie osádzané, aby nevytváralo vo verejnom priestore prekážku. Bližšie tiež určuje minimálnu úroveň kvality dizajnu v jednotlivých zónach mesta.