Zapojte sa do Prihláškového programu Mesta pre deti  

12. septembra 2024

Je takmer osem hodín ráno a pred vašou školou sa stretáva množstvo áut, detí, rodičov a začína ranný chaos, pri ktorom vznikajú kolízne situácie? Možno aj na vašej škole túžite zmeniť každodennú realitu a rozmýšľate, ako na to. Pridajte sa k dvanástim základným školám v Bratislave, s ktorými Metropolitný inštitút Bratislavy posledné dva roky spolupracoval v rámci projektu Mesto pre deti. Inštitút spolu s mestom teraz otvára prihláškový program pre ďalšie materské, základné a stredné školy v Bratislave.

Prihláškový program Mesta pre deti je príležitosťou zmeniť podmienky v okolí školy tak, aby bol príchod detí do zariadenia bezpečnejší a príjemnejší. Zapojené školy vrátane žiactva, rodičov, zamestnanectva škôl či miestneho obyvateľstva a iných miestnych aktérov a aktérok budú spoločne s Metropolitným inštitútom hľadať jednotlivé riešenia. Môže ísť o úpravu priechodov, reorganizáciu dopravy či skvalitňovanie pešej infraštruktúry. 

„Výsledkom prihláškového programu Mesta pre deti má byť najmä vyššia bezpečnosť v okolí škôl, ale aj celkové zlepšenie verejných priestranstiev pre všetkých. Zapojené školy vo finále získajú zdravšie a funkčnejšie prostredie,“ vysvetľuje Kristína Beníčková, projektová manažérka komunikácie Mesta pre deti. 

Školy môžu svoj záujem o prihláškový program na začiatok prejaviť prostredníctvom jednoduchého formulára na stránke projektu Mesto pre deti.  

„Pri výbere škôl budeme posudzovať najmä kritickosť dopravných rizík, realizovateľnosť a dopad intervencie, ale aj celkovú spoluprácu školy, komunity a samosprávy. Dúfame, že sa do programu zapoja školy z celej Bratislavy, ktoré chcú spolupracovať na zvyšovaní bezpečnosti svojho okolia,“ hovorí Sandra Štasselová, koordinátorka projektu Mesto pre deti.  

Súčasťou prihláškového programu je spolupráca so školami aj prostredníctvom aktivít ako je Deň na škole (zapojenie žiakov a žiačok do mapovania problémových bodov v okolí školy) alebo Ulica na hranie (vybraná ulica sa zmení na jednodňovú pešiu zónu, aby sa deti mohli bezstarostne hrať na ulici bez áut). 

„V projekte okrem iného podporujeme angažovanosť a hru detí – ponúkame im možnosť aktívne sa zapájať do života vo vlastnom meste, čím zvyšujeme ich sebavedomie a pocit, že niečo dokážu zmeniť,“ dodáva Kristína Beníčková.  

Viac informácií sa dozviete na stránke Prihláškového programu Mesta pre deti. Záväznú prihlášku je následne potrebné vyplniť  do 15. 11. 2024. 

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Dopravné stavby tvoria aj verejný priestor  

12. 9. 2024

Moderné električkové trate nie sú len výsledkom kvalitných technických riešení. Pri ich budovaní si musíme klásť aj otázky ohľadom funkčnosti a dizajn...

MIB Talk: Budovanie bezpečného mesta otvára cestu pre slobodný pohyb všetkých ľudí 

9. 9. 2024

Trasa na Vajanského nábreží je kúsok Holandska na Slovensku, aj to zaznelo v diskusii Metropolitného inštitútu Bratislavy na nádvorí Slovenskej národn...

Vazovova, Mudroňova – bezpečnejšie ulice (nielen) pre deti 

9. 9. 2024

Každý rodič veľmi dobre pozná „školský armagedon“ – ranný zhon, stres a manévre v malom priestore pred školou, kde sa pohybuje veľa detí, rodičov aj á...