Vazovova, Mudroňova – bezpečnejšie ulice (nielen) pre deti 

9. septembra 2024

Každý rodič veľmi dobre pozná „školský armagedon“ – ranný zhon, stres a manévre v malom priestore pred školou, kde sa pohybuje veľa detí, rodičov aj áut. Práve tu vznikajú pravidelne ráno a popoludní mimoriadne komplikované a nebezpečné situácie. Preto sme tieto situácie začali riešiť v spolupráci s mestom Bratislava, jednotlivými školami a susedstvami v rámci projektu Mesto pre deti. Zmeny nevymýšľame od stola. Veľa pri tom počúvame – rodičov, učiteľky a učiteľov, obyvateľov z okolia aj samotné deti. Pretože práve oni najlepšie poznajú situáciu. Presne takýmto spôsobom vznikla aj premena priestoru pred základnými školami na Vazovovej a Mudroňovej, vďaka čomu sa zásadne zlepšila bezpečnosť detí v okolí týchto škôl. Zároveň sme novým prístupom pri realizácii zmien vo verejnom priestore dokázali za rok premeniť tieto miesta od pôvodného stavu cez participáciu, realizáciu dočasnej úpravy až po kvalitné trvalé riešenie, čo sa v oboch prípadoch osvedčilo.

V oboch prípadoch išlo o križovatky pri základných školách, kde pravidelne vznikalo množstvo nebezpečných situácií pre peších a deti dochádzajúce do školy. Východiskom pre premenu križovatky Mudroňova bola chaotická a neprehľadná dopravná situácia, keďže ide o tranzitnú ulicu s veľmi hustou premávkou. Taktiež v okolí školy nebol dostatok parkovacích miest pre rodičov, ktorí privážajú deti do školy autom. V prípade Vazovovej tkvel hlavný problém v polohe a geometrii križovatky s Mýtnou. Polomer križovatky spôsoboval, že autá do nej vchádzali veľkou rýchlosťou, čím ohrozovali deti na ceste do školy. Preto sme hľadali spôsob, ako tieto priestory pri oboch školách zmeniť, urobiť ich bezpečnejšími a zároveň z nich vytvoriť aj kvalitnejší a krajší verejný priestor.

Zmeny na Vazovovej

Práve nové usporiadanie križovatky, jej zúženie a umiestnenie jazdného pruhu do bezpečnejšej polohy znamená, že autá na tomto citlivom mieste, ktorým denne prechádza množstvo detí, musia spomaliť. Zmenou geometrie križovatky zároveň vznikla nová plocha, ktorá teraz slúži aj ako kvalitné dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zeleňou a obrubníkmi. Okrem toho sme v priestore vymenili 336m2 asfaltu za novú zeleň a stromy, pribudli stojany na bicykle, lavičky, priechod tam, kde doteraz ľudia často prebiehali cez cestu, tiež miesto na krátke zastavenie áut a úpravami tu bolo vytvorených aj niekoľko nových miest na parkovanie alebo vykladanie detí. Priestor sme zároveň debarierizovali, aby slúžil skutočne každému. Namiesto nebezpečnej križovatky s obrovským dopravným ostrovom, ktorý neslúžil nikomu, tak máme bezpečnejšiu križovatku s kultivovaným a zeleným verejným priestorom.

A najmä bezpečnejšiu cestu do školy.

Zmeny na Mudroňovej

Prax na Mudroňovej pri dočasnom riešení ukázala, že obsluha pre rodičov, ktorí musia svoje deti voziť autom a aj možnosti celkového pohybu v okolí školy, potrebujú ďalšie vylepšenia. Na základe opakovaných stretnutí s rodičmi, učiteľmi, obyvateľmi z okolia sme preto pripravili niekoľko možných variantov upraveného riešenia, ktoré okrem bezpečnosti zlepšilo aj možnosti zastavenia, vyloženia, či vyzdvihnutia dieťaťa pri škole. Riešenie, ktoré bolo najlepšie pre všetkých, sme následne previedli do finálneho stavebného riešenia.

V priestore tak napríklad vznikol bezpečnejší vyvýšený priechod priamo pred školou, aj niekoľko ďalších bezpečných priechodov v okolí na trasách, ktoré deti prirodzene využívajú na príchod do školy. Rovnako tu bolo vytvorených niekoľko nových miest na parkovanie alebo vykladanie detí. Rozmer priestoru pre vykladanie detí sme nadimenzovali tak, aby sa tam zmestil aj autobus, ktorý občas vezie žiakov na plávanie či školské výlety. Nový peší priestor a miesta pre autá zmenili vzhľad križovatky tak, aby bola dopravná situácia čo najviac prehľadná a bezpečná. V priestore tiež pribudla nová zeleň aj kvalitná Bratislavská dlažba.

Zároveň dôjde k výmene povrchových vrstiev – chodníky budú predláždené a vozovka bude mať nový asfaltový povrch, pribudne aj mestský mobiliár. Začatie prác je naplánované na druhý septembrový týždeň a samotná realizácia staromestskej časti bude trvať cca 1 mesiac.

,,Projekt Mesto pre deti nie je len o fyzickej transformácii ulíc a verejných priestorov, ale aj o zapojení najmladšej generácie do spoluvytvárania mesta. Viaceré školy, na ktorých sme tieto aktivity facilitovali minulý rok, v nich pokračujú a organizujú si ich ďalej sami. Navyše Metropolitný inštitút v projekte pokračuje a už čoskoro budú mať šancu zapojiť sa aj ďalšie školy v Bratislave,” uzavrela riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislava Petra Marko.

Zdroj: Mesto Bratislava

FOTO: Marek Velček, Mesto Bratislava

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Dopravné stavby tvoria aj verejný priestor  

12. 9. 2024

Moderné električkové trate nie sú len výsledkom kvalitných technických riešení. Pri ich budovaní si musíme klásť aj otázky ohľadom funkčnosti a dizajn...

Zapojte sa do Prihláškového programu Mesta pre deti  

12. 9. 2024

Je takmer osem hodín ráno a pred vašou školou sa stretáva množstvo áut, detí, rodičov a začína ranný chaos, pri ktorom vznikajú kolízne situácie? Možn...

MIB Talk: Budovanie bezpečného mesta otvára cestu pre slobodný pohyb všetkých ľudí 

9. 9. 2024

Trasa na Vajanského nábreží je kúsok Holandska na Slovensku, aj to zaznelo v diskusii Metropolitného inštitútu Bratislavy na nádvorí Slovenskej národn...