Lávky cez Chorvátske rameno

Príprava projektu
Povoľovacie procesy
Realizácia
Ukončené

Štyri lávky pre chodcov a cyklistov prepoja brehy Chorvátskeho ramena a prispejú k lepšiemu využívaniu územia ako lokálnej rekreačnej zóny.

Ponad Chorvátske rameno v mestskej časti Petržalka pribudne štvorica lávok pre peších a cyklistov, ktorá prepojí územie so zastávkami budúcej električkovej trate vedúcej na Janíkov dvor. Lávky prispejú k tomu, aby sa z tejto lokality stala dobre dostupná obľúbená rekreačná zóna, kde sa návštevníci budú môcť zastaviť a tráviť čas. Všetky lávky budú bezbariérové s vhodným sklonom pre ľudí na invalidnom vozíku.

Prvá lávka bude umiestnená v úseku medzi Bosákovou a Rusovskou cestou. Z lávky sa bude dať napojiť na sieť cyklochodníkov a chodníkov na ľavom brehu Chorvátskeho ramena a na Mlynarovičovu ulicu na pravom brehu. Druhá a tretia lávka vzniknú v úseku medzi Rusovskou cestou a Romanovou ulicou a obe lávky budú napojené na existujúce chodníky pozdĺž ramena. Štvrtá lávka nahradí súčasnú pontónovú lávku a bude prepájať protiľahlé brehy Chorvátskeho ramena. Ideou je vytvoriť priame napojenie na jazero Veľký Draždiak chodníkom na teréne, ktorý vyvrcholí v podobe móla nad úrovňou jazera.

Podobu lávok určila architektonická súťaž. Najlepšie riešenia na prvé tri lávky priniesli brnenskí architekti z M2AU + AXXI. Víťazom návrhu na štvrtú lávku sú architekti zo slovenského ateliéru DOXA.

Víťazný návrh prvej lávky.

Lávka č. 1

Autori: M2AU + AXXI

Umiestnenie medzi Bosákovou ulicou a Rusovskou cestou.

Lávka č. 2

Autori: M2AU + AXXI

Umiestnenie medzi Rusovskou cestou a Romanovou ulicou.

Lávka č. 3

Autori: M2AU + AXXI

Umiestnenie medzi Rusovskou cestou a Romanovou ulicou.

Lávka č. 4

Autori: DOXA

Umiestnenie pri Veľkom Draždiaku.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Víťazný návrh prvej lávky.

Architekti navrhli ako prepojiť Chorvátske rameno kvalitnými lávkami pre chodcov a cyklistov

3. 8. 2021

Z architektonickej súťaže vzišli víťazné návrhy pre štyri lávky pri petržalskom Chorvátskom ramene. Cieľom súťaže bolo priniesť najlepšie riešenia na ...