Zastávka Žilinská a jej okolie dostane charakter malého parkového námestia

Hlavné mesto Bratislava a Metropolitný inštitút Bratislavy spolu s partnerom ČSOB nadáciou zrevitalizujú priestor zastávky a obnovia priľahlú zeleň za zastávkou MHD Žilinská. V celom priestore tak pribudne množstvo zelene, vďaka čomu vznikne príjemný priestor nielen pre ľudí čakajúcich na spoj, ale vhodný aj na kratšie posedenie.

BRATISLAVA. Priestor zastávky MHD a zelená plocha za touto zastávkou dostane novú podobu. S pomocou zelene a nového mobiliáru sa vytvorí viacúčelová centrálna plocha s charakterom malého mestského parkového námestia pre krátkodobý oddych.  

Zastávka Žilinská sa nachádza na dopravne dôležitom bode pre pešiu aj hromadnú prepravu. Je významným tranzitným bodom pre ľudí bývajúcich v okolí alebo navštevujúcich obľúbené neďaleké trhovisko. V jej blízkosti sa nachádzajú významné inštitúcie ako Slovenský rozhlas, Úrad vlády či Slovenská technická univerzita. Využívajú ju tiež domáci aj turisti smerujúci z Hlavnej stanice do centra mesta. 

„Spolu s primátorom hlavného mesta sme dnes predstavili desiatky projektov, ktoré v najbližších rokoch zlepšia naše mesto a jeho verejné priestory. Som rád, že do iniciatívy mesta tvoriť lepšie verejné priestory sa už zapájajú aj súkromní partneri, ktorí si uvedomujú dôležitosť kvalitných verejných priestoroch,“ povedal Ján Mazúr riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy.   

„V ČSOB nadácii chceme pilier udržateľnosti a ekológie napĺňať najmä podporou systematických, dlhodobých a účinných zmien. Sú to práve samosprávy, ktoré stoja pred už dlho pomenovanou a neodvrátiteľnou skúškou, ktorou je príprava a adaptácia na zmeny klímy. Sme presvedčení, že spolu s Hlavným mesto Bratislava a Metropolitným inštitútom Bratislavy dokážeme ovplyvniť smerovanie našej spoločnosti k udržateľnejšiemu fungovaniu, ktorého sú verejné priestory jasným zrkadlom. Samotný projekt zastávky Žilinská bol pre nás jasnou voľbou, nakoľko podporu ekologickejšej formy dopravy, a teda verejnej hromadnej dopravy, považujeme za kľúčovú pre znižovanie ekologickej stopy. To je aj dôvod, prečo sme napríklad priamo v našej bankovej aplikácii umožnili nákup cestovných lístkov na verejnú dopravu,“ povedal Daniel Kollár, generálny riaditeľ ČSOB.

Zelená zastávka a mobiliár na sedenie 

V rámci rekonštrukcie sa v priestore za zastávkou Žilinská rozšíria výsadbové plochy so zeleňou vhodné pre podrastové tieňomilné záhony, kvitnúce lúčne a popínavé rastliny. Architekti z AWE ATELIER navrhli vytvoriť “zelenú pasáž” ponad nástupný priestor zastávky, prostredníctvom korún stromov a podsvietenej konštrukcie pergoly porastenej popínavými rastlinami.  

Do priestoru pridali konštrukciu prepojenú oceľovým lankovým systémom slúžiacim pre rast popínavých rastlín, ktoré zabezpečia tienenie nástupišťa MHD v letných mesiacoch. Vegetačná pergola pomôže na frekventovanej zastávke znížiť prehrievanie povrchov. Existujúce vzrastlé stromy budú ošetrené. Súčasný chodník bude zachovaný a doplnený o nový prepájajúci úsek, nadväzujúci na novovytvorený centrálny priestor. Všetky  nové spevnené plochy sú navrhnuté z mlátu a majú tak vodopriepustnú funkciu. 

Cieľom riešenia je vytvoriť priestor, ktorý rozšíri kapacity nástupišta pridaním prestrešenia a miesta na sedenie, a z dlhodobého hľadiska zvyšuje adaptabilitu na zmenu klímy.

Do priestoru tiež pribudnú lavičky, smetné koše, stojany na bicykle a piknikové sedenie s herným prvkom- šachovnicou. Odstránená bude reklama, ktorá sa momentálne v priestore nachádza.

Bezpečnosť územia sa zvýši okrem zrevitalizovanej zelene aj novým verejným osvetlením. 

Ďalšie aktuality

Zobraziť viac aktualít

Ako by mala vyzerať Vrančovičova ulica?

V sobotu na Rozálskych hodoch v Lamači ste mohli postrehnúť náš MIB stánok, kde nám návštevníci a návštevníčky mohli predstaviť, ako vidia budúcnosť Vrančovičovej ulice.

Menej bariér pre chodcov na chodníku a viac novej zelene v parku. Architekti ukázali, ako by mohol vyzerať priestor na Mudrochovej ulici v Rači

Park na Mudrochovej ulici spolu s priľahlým verejným priestorom pri miestnom úrade na Kubačovej ulici prejde revitalizáciou. Jej cieľom je oživiť park, aby v ňom vedeli tráviť voľné chvíle všetky vekové kategórie cez deti, mladých aj seniorov. Okrem parku architekti navrhujú aj úpravu verejných priestorov v okolí obchodného domu Račan po miestny úrad, kde majú pomôcť zlepšiť pohyb ľuďom, aby bol plynulý bez zbytočných bariér.

Vyhlasujeme architektonickú súťaž na kultúrne stredisko a knižnicu na Žarnovickej ulici v Rači

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Bratislava – Rača vyhlasujú architektonicko-urbanistickú súťaž na obnovu kultúrneho strediska a knižnice na Žarnovickej ulici v Rači. Súčasná budova je energeticky náročná a kapacitne nedokáže uspokojiť záujmy rôznych vekových skupín, ktoré toto stredisko vyhľadávajú pre voľnočasové aktivity. Rovnako nie je vytvorený bezbariérový prístup. Od súťaže sa očakáva, že architekti nájdu spôsob ako vytvoriť atraktívne multifunkčné kultúrne stredisko, ktoré bude zodpovedať nárokom dnešnej doby.